Home Gezondheid Zo kies je een geschikte zorgverzekering

Zo kies je een geschikte zorgverzekering

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Heb je last van je gezondheid? Klachten blijven bij veel vrouwen langer onverklaard dan bij mannen. Het is daarom erg fijn om zorgverleners te vinden waar je je gehoord en begrepen voelt. Ook is het belangrijk om een zorgverzekeraar te vinden die bij je past. Om te zorgen dat je de medische hulp die je verdient zoveel mogelijk vergoed krijgt, geven we je in dit artikel een aantal handige tips.

Krijg anticonceptie vergoed

    Heb je (nog) geen kinderwens? Dan maak je waarschijnlijk gebruik van anticonceptie, zoals de pil of een spiraaltje. Een belangrijke manier om je vrijheid en autonomie te behouden, maar toch wordt het vanaf je 18e levensjaar niet zomaar gedekt. Je betaalt van je 18e tot 21e namelijk eigen risico, en na je 21e verjaardag krijg je geen vergoeding meer vanuit je basispakket.

    Wel kun je hier een aanvullend pakket voor afsluiten om de meeste kosten vergoed te krijgen. Check hierbij altijd goed de voorwaarden van zorgverzekeringen. Het kan namelijk verschillen welke anticonceptie wel (of juist niet) vergoed wordt.

    Inclusie van geestelijke gezondheidszorg

    Vrouwen worstelen vaker met stress, depressie en angststoornissen. Gelukkig wordt hier in 2025 meer aandacht aan geschonken. Zo kun je komend jaar een verkennend gesprek met een GGZ-medewerker en maatschappelijk werker nu vanuit je basispakket vergoed krijgen.

    Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen: “Hoewel je mentale zorg (GGZ) vergoed kunt krijgen vanuit je basisverzekering, heb je hier wel een verwijzing van een arts voor nodig. Wil je op eigen voet beginnen met therapie bij een behandelaar die je zelf hebt uitgezocht, dan is er een grote kans dat dit ook niet vergoed wordt vanuit een aanvullend pakket en je dus zelf voor de kosten opdraait.”

    Dekking voor hormonale behandelingen

    Hormonale behandelingen zijn gebruikelijk bij ernstige overgangsklachten. Ook als je borst- of baarmoederkanker hebt, kan je hormoontherapie krijgen. Wel betaal je voor hormoonbehandelingen vaak nog eigen risico. Bij overgangsklachten is dit een ander verhaal: dit krijg je niet vanuit de basisverzekering. Wel kan je dit (deels) vergoed krijgen vanuit een aanvullend pakket.

    Zwangerschap en kraamzorg

    Voor alle aanstaande moeders is het belangrijk om te weten wat je vanuit je basispakket vergoed krijgt tijdens je zwangerschap en daarna. Een kindje krijgen brengt namelijk al genoeg andere kosten met zich mee! Gelukkig krijg je de meeste medische hulp tijdens je zwangerschap vergoed. Denk hierbij aan afspraken bij de verloskundige, bloedonderzoeken en gynaecologische hulp.

    Wil je een zwangerschapscursus volgen of een kraampakket bestellen? Hiervoor kan je een aanvullend pakket afsluiten. Als je een kinderwens hebt, maar deze niet op natuurlijke wijze kunt vervullen, zijn er ook mogelijkheden om IVF-behandelingen vanuit een aanvullende verzekering vergoed te krijgen. Hier zitten vaak wel strenge voorwaarden aan, zoals…. .

    Preventieve zorg en onderzoeken

    Veel preventieve zorg, zoals begeleiding bij gewichtsverlies en stoppen met roken, valt onder het basispakket. Je betaalt hier (buiten eigen risico) over het algemeen geen kosten voor. Ben je 50 jaar of ouder? Dan kan je ook gebruikmaken van het gratis borstonderzoek dat vanuit de Nederlandse overheid aangeboden wordt.

    Voor baarmoederhalskanker is er de mogelijkheid om je elke 5 jaar gratis te laten testen als je tussen de 30 en 60 jaar oud bent. Voor andere preventieve zorg, zoals een persoonlijk gezondheidscheck of beweegprogramma’s, kun je kijken welke verzekeringen aanvullende vergoedingen bieden.

    Zorg en welzijn op de eerste plaats

    De zorg is helaas nog te veel ingericht op mannelijke klachten en symptomen. Onze lichamen verschillen en het is daarom belangrijk dat de zorg goed afgestemd wordt op persoonlijke behoeften en gezondheidsproblemen.

    Related Posts