Tattoos worden steeds populairder. Wanneer je een tattoo zet, ga je ervanuit dat deze blijvend is. Maar kan ook voorkomen dat je spijt krijgt van tattoo. Een tattoeage verwijderen met een laser is dan een goede oplossing om de tattoo ongedaan te maken.
Tegenwoordig bestaan er steeds betere lasers. Ze kunnen worden ingezet tegen ouderdomsverschijnselen, laser ontharing en het verwijderen van tattoos.
Tattoo verwijderen door middel van een laser
Wanneer je ervoor kiest om jouw tattoo te laten verwijderen door middel van een laser, is het belangrijk om een goede kliniek te vinden met professionele vakmensen en goede apparatuur. Er zijn verschillende lasers op de markt. De kwaliteit van de laser is medebepalend voor de kwaliteit van de behandeling. Hierdoor kan een behandeling met een goedkope laser je uiteindelijk veel meer geld gaan kosten dan wanneer je direct kiest voor een kwalitatieve laser. Ook kan het voorkomen dat je littekens overhoudt aan de behandeling wanneer deze niet goed is uitgevoerd, of is uitgevoerd met een laser van slechte kwaliteit.
In Nederland wordt bijvoorbeeld nog gebruik gemaakt van een IPL-laser voor het verwijderen van tattoos. Dit terwijl een IPL-laser hier helemaal niet geschikt voor is. Met een IPL-laser zullen er meer dan 20 behandeling nodig zullen zijn om een tatoeage te verwijderen. In een erger geval kan een IPL-laser ernstige schade aanrichten en voor blijvende littekens zorgen. Laat je dus goed informeren!
Betrouwbare lasers om tattoos te verwijderen zijn bijvoorbeeld de Picoway laser, Picosecond laser, Q-switched ND-Yag en de Harmony laser.
Hoe werkt een laser?
Bij het laseren van een tattoo worden de laserstralen door de kleurpigmenten van een tattoo geabsorbeerd. Hierdoor breken de grote inktdeeltjes op in kleinere inktdeeltjes. Deze inktdeeltjes verpulveren en zijn hierdoor zo klein dat ze door het lichaam kunnen worden afgevoerd.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor het verwijderen van een tattoo?
Heel grofweg kan er gezegd worden dat er 5 tot 9 behandelingen nodig zijn om een tattoo te verwijderen. Maar dit kunnen er ook 15 zijn. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de volgende factoren:
- Hoe dieper een tattoo is gezet, hoe meer behandelingen er nodig zullen zijn om deze te verwijderen. Wanneer het een ondiepe tattoo betreft is deze over het algemeen gemakkelijker te verwijderen.
- De kleur van de tattoo speelt ook mee. Makkelijk te verwijderen zijn donkere kleuren en rood getinte kleuren. Moeilijker te verwijderen zijn felle kleuren zoals neon groen, lichtblauw en felgeel. Een witte kleur is helemaal niet te verwijderen.
- De hoeveelheid inkt die gebruikt is, is bepalend voor het aantal behandelingen dat nodig is. Hoe meer inkt, des te meer behandelingen er nodig zullen zijn om de tattoo te verwijderen. Ook maakt het uit wat de kwaliteit van de inkt is, die is gebruikt.
- Ook persoonlijke factoren spelen een rol zoals het individuele lymfesysteem. De inktdeeltjes die tijdens een laserbehandeling worden aangepakt moeten worden afgevoerd door het lymfesysteem. Dit gaat bij de een wat sneller dan bij de ander.
- Bij een lichte huidskleur is het makkelijker om een tattoo te verwijderen. Dit komt omdat bij een blanke huid minder pigment aanwezig is dan bij een donkere huid.
- Verder spelen er nog een aantal factoren mee die invloed hebben op het aantal behandelingen, zoals de aanwezigheid van littekenweefsel, locatie van de tattoo, leeftijd van de tattoo en gezondheid.
Hoelang duurt het voordat een tatoeage verwijderd is?
Het verwijderen van een tattoo is een langdurig proces. Dit komt omdat je lichaam de verpulverde deeltjes zelf af moet voeren. Dit duurt zo’n 8 weken waardoor de behandelingen bij voorkeur om de 8 weken plaatsvinden. Afhankelijk van het aantal behandelingen ben je minimaal 40 weken bezig voordat de tatoeage in zijn geheel verwijderd is. Maar het kan ook zo zijn dat je een aantal jaar onderweg bent.
Kun je ook permanente make up verwijderen?
Jazeker! Met dezelfde techniek als die voor tattoo verwijderen wordt gebruikt kun je ook permanente make up verwijderen. Aan te raden is om hier te kiezen voor de PicoWay laser omdat deze als enige door de FDA geschikt is bevonden voor het verwijderen van Permanente make up (PMU). Ook foutief gezet MHP (Micro Hair pigmentation) is met de PicoWay laser te behandelen zonder dat deze effect heeft op de groei van het haar in deze regio.