Home Lichaamsverzorging De opkomst van clean beauty producten

De opkomst van clean beauty producten

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Clean beauty producten winnen steeds meer aan populariteit. Gelukkig worden er steeds meer producten geproduceerd die op een verantwoorde wijze gemaakt en verpakt zijn. Deze producten noemen we Clean Beauty. Een aantal webshops, waaronder Douglas, hebben een duidelijke vermelding van deze clean beauty producten voor iedereen die een verantwoorde keus wil maken.

Clean beauty merken

Steeds meer merken hechten waarden aan Clean beauty en verkopen skincare en Clean Beauty – Body Products. Enkele merken die de waardes van Clean beauty hoog in het vaandel hebben zijn o.a. KORA Organics, Honest Beauty en One.two.free! Het kiezen voor clean beauty producten betekent voor sommigen het uitsluiten van bepaalde synthetische stoffen, terwijl anderen de nadruk leggen op biologische en natuurlijke ingrediënten of het vermijden van cosmeticaproducten die op dieren zijn getest.

Wat is clean beauty?

Wanneer een product onder de noemer Clean Beauty verkocht wordt zijn ze geformuleerd met ingrediënten die als veilig, niet-toxisch en milieuvriendelijk worden beschouwd. Ook kan je er zeker van zijn dat de producten niet op dieren getest zijn. Bij clean beauty-producten worden natuurlijke ingrediënten zoals plantenextracten, etherische oliën en mineralen verkozen boven synthetische chemicaliën. Ook op het gebied van verpakkingen wordt vaak gekeken naar duurzaamheid.

Bepaalde controversiële ingrediënten die schadelijk zijn voor je huid of voor het milieu worden niet gebruikt in de clean beauty producten. De producten worden geformuleerd zonder schadelijke ingrediënten zoals parabenen, ftalaten, sulfaten, kunstmatige kleurstoffen en synthetische geurstoffen.

Welke ingrediënten worden vermeden bij Clean Beauty producten?

Wanneer je een clean beauty product koopt kun je er zeker van zijn dat de volgende ingrediënten niet in het product voorkomen:

Cyclische siliconen

Deze siliconen worden vaak als oplosmiddelen, verdikkingsmiddelen of dragerstoffen in cosmetische producten. Ze helpen bij het verspreiden van actieve ingrediënten en verbeteren de textuur. Voorbeelden zijn Cyclopentasiloxane (D5) en Cyclohexasiloxane (D6).

Cyclische siliconen die worden gebruikt in cosmeticaproducten kunnen in het afvalwater terechtkomen. Ze zijn zeer stabiel en worden daarom niet gemakkelijk afgebroken. Het Europees Agentschap voor chemische stoffen heeft cyclische siliconen beschouwd als potentieel schadelijk voor het milieu.

Parabenen

Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel in beauty producten om de houdbaarheid te verlengen. De meest voorkomende parabenen zijn propylparabeen en butylparabeen.

Volgens diverse studies is bewezen dat parabenen door de huid kunnen worden geabsorbeerd. Sommige onderzoeken hebben parabenen in verband gebracht met verstoring van het hormoonstelsel.

Ethanolamine

Ethanolamine in de vorm van MEA, TEA of DEA wordt in sommige beautyproducten gebruikt als emulgator of buffer. Het zorgt dan voor een betere menging van producten die een water -en oliebasis hebben of wordt gebruikt om de PH waarde van een product te beïnvloeden. Bij blootstelling aan grote hoeveelheden ethanolamine, kan irritatie van de ogen, huid en luchtwegen ontstaan.

Synthetisch parfum > 1%

In clean beauty producten mag niet meer dan 1% synthetisch parfum worden gebruikt. Synthetische geuren worden vaak gebruikt in beauty producten omdat ze een meer consistente geur bieden, langer houdbaar zijn en goedkoper te produceren. Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde synthetische geurstoffen, dat kan zich uitten in allergische reacties of huidirritaties.

Er wordt op de ingrediëntenlijst geen onderscheid gemaakt tussen natuurlijk parfum of synthetisch parfum. Vandaar dat het fijn is dat veel Clean Beauty merken dit vermelden bij het product.

Chemische zonnefilters (SPF)

Chemische zonnefilters worden gebruikt in zonnebrand om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon door UV-straling te absorberen. Normale zonnefilters zitten juist op de huid om UV-stralen te reflecteren. Chemische zonnefilters, zoals Oxybenzone, komen volgens diverse studies in de huid terecht waar het een negatief effect kan hebben op je hormoonspiegel. Ook is deze chemische stof slecht voor het zeewater en daardoor ook voor het milieu.

Formaldehyde-releasers

Formaldehyde-releasers zijn chemische stoffen die geleidelijk aan formaldehyde kunnen afgeven. Je kunt ze herkennen aan de volgende namen op de ingrediëntenlijst: Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Quaternium-15, DMDM Hydantoin, Bronopol (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol) en Sodium Hydroxymethylglycinate.

Formaldehyde wordt nog maar beperkt gebruikt als conserveermiddel in cosmetica vanwege gezondheids- en veiligheidszorgen. Formaldehyde-releasers worden vaak gebruikt als alternatief en geven langzaam formaldehyde vrij. Ze kunnen bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken en staan bekend als mogelijke allergenen. Formaldehyde geclassificeerd als een kankerverwekkende stof door organisaties zoals het International Agency for Research on Cancer (IARC).

Polyethyleenglycolen / PEGS

PEGs zijn synthetische polymeren die vaak worden gebruikt als emulgator, oplosmiddel, bevochtigingsmiddel of stabilisator. PEGs zijn afgeleid van ethyleenglycol, een aardolie-derivaat.

Je kunt ze herkennen door een nummer, zoals PEG-4 of PEG-100, waarbij het nummer aangeeft hoeveel ethyleenoxide-eenheden in het polymeer zijn verwerkt. Hoe hoger het nummer, hoe groter het molecuul. Sommige experts hebben zorgen geuit over de gezondheidsrisico’s en mogelijk kankerverwekkende stoffen 1,4-dioxaan en ethyleenoxide.

Agressieve sulfaten

Sulfaten worden vaak gebruikt in beautyproducten vanwege hun reinigende eigenschappen. Ze helpen bij het verwijderen van vuil, olie en andere onzuiverheden van de huid en het haar. Sommige sulfaten zoals SLS, SLES, en ALS worden kunnen bij sommige mensen huidirritatie of droogheid veroorzaken.

Je kunt ze herkennen met de volgende benamingen op de verpakking: Natriumlaurylsulfaat (Sodium Lauryl Sulfate, SLS), Natriumlaurethsulfaat (Sodium Laureth Sulfate, SLES), Ammoniumlaurethsulfaat (Ammonium Laureth Sulfate, ALS). Vooral voor mensen met een gevoelige huid of mensen die vatbaar zijn voor eczeem kunnen deze agressieve sulfaten voor irritatie en problemen zorgen.

Minerale oliën

Minerale olie is een koolwaterstofolie die wordt afgeleid van aardolie. Minerale olie wordt vaak in beauty producten gebruikt vanwege de verzachtende en hydraterende werking. De heldere, kleurloze en geurloze olie helpt bij het voorkomen van vochtverlies waardoor en zorgt voor een betere hydratatie van de huid. Ook kan het de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het wordt ook vaak gebruikt in haarverzorgingsproducten voor het verminderen van pluis en het verbeteren van de glans van het haar.

Minerale olie staat erom bekend de poriën te verstoppen en je vochthuishouding en zuurstofcirculatie te blokkeren. Je huid droogt in feite uit. Bovendien trekt minerale olie vuil aan, waardoor acne zich kan ontwikkelen. In plaats van minerale olie kan er ook gebruik worden gemaakt van natuurlijke oliën zoals jojoba-olie, kokosolie of arganolie.

Related Posts