Home Gezichtsverzorging Couperose behandeling en verzorging

Couperose behandeling en verzorging

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Voordat je een couperose behandeling wilt ondergaan is het belangrijk om goed advies in te winnen. We raden dan ook altijd aan om een dermatoloog of huidtherapeut te raadplegen wanneer je denkt dat je couperose hebt en een couperose behandeling wilt ondergaan.

Bij couperose zijn de bloedvaatjes in het gezicht zichtbaar, waardoor de huid er rood en gevlekt uitziet. Je ziet als het ware kleine rode (en soms paarse of blauwe) bloedvaatjes aan het huidoppervlak verschijnen. Couperose komt vooral voor bij Noord Europese mensen, en verschijnt met name rond de neus en wangen maar kan ook voorkomen op je kin, hals en decolleté. Het is onschuldig en je voelt er vaak niets van, in sommige gevallen kan het een branderig of stekend gevoel geven. Erfelijkheid, hormonale veranderingen, blootstelling aan de zon, stress, hitte en het ouder worden spelen een rol bij het ontstaan van couperose. Roken, alcohol en het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten of medicijnen kunnen het probleem verergeren.

Het is belangrijk om te weten dat couperose bijna nooit voor de volle 100% te verhelpen is. De behandelingen zorgen er vaak voor dat de couperose voor het grootste gedeelte weggaat en minder zichtbaar wordt.

Couperose behandeling

Er zijn verschillende behandelingsopties voor couperose, afhankelijk van de ernst van de aandoening. De meest voorkomende en effectieve behandeling is door de couperose te behandelen met een laser.

Lasertherapie couperose

Met behulp van een laser kunnen de bloedvaatjes door de huid heen verwijderd worden. Een laser geeft lichtimpulsen met een hoge energie-intensiteit af. Deze energie wordt alleen opgenomen door de verwijde vaatjes, maar niet door de omringende huid. De gezonde vaatjes blijven intact. Met een laser worden de vaatjes gecontroleerd beschadigd waarna het lichaam de vaatjes binnen enkele weken zelf opruimt.

Een laserbehandeling vindt plaats zonder verdoving en wordt vaak door een huidtherapeut uitgevoerd. De behandeling met een laser kun je als licht gevoelig ervaren, het voelt aan als kleine prikjes in de huid. Bij de neusvleugels of als een vat groter is kan de behandeling iets gevoeliger aanvoelen.

Er zijn verschillende soorten lasers:

KTP-laser

Deze laser maakt gebruik van 532 nanometer en is uitermate geschikt voor het behandelen van oppervlakkige rode bloedvaatjes in onder andere het gelaat.

De Nd: Yag laser

De laser maakt gebruik van 1064 nanometer en heeft hierdoor een diepere indringdiepte. Met deze laser kunnen couperose en kleine oppervlakkige rode en blauwe beenvaatjes goed behandeld worden. De laser geeft lichtimpulsen met een hoge energie-intensiteit af. De Nd:YAG laser kan ook huidveroudering vertragen of acne verminderen. De laser dringt diep door in de huid waarbij de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd.

Het aantal laserbehandelingen dat er nodig is, is per persoon verschillend, maar het gemiddelde ligt op één tot vier laserbehandelingen. Je huid kan na een couperose behandeling rood zijn en er kunnen korstjes ontstaan op het behandelde gebied. Deze korstjes verdwijnen na enkele dagen tot twee weken, waarna er een mooi resultaat overblijft. Het is ook mogelijk dat er na de behandeling een zwelling en wat roodheid ontstaat, omdat er tijdens de behandeling warmte vrijkomt in de huid.

Als voorbereiding op een laserbehandeling moet je minstens vier weken uit de zon blijven, of de huid goed beschermen tegen zonlicht met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Wanneer de huid gebruind is zal een deel van de laserenergie geabsorbeerd worden door het pigment van de gebruinde of donkere huid. Op een lichte huidskleur zijn de resultaten van een laserbehandeling over het algemeen beter.

De huid mag tot een maand na de behandeling niet zonder bescherming worden blootgesteld aan de zon of zonnebank. Anders bestaat het risico op pigmentvorming op het behandelde gebied. De eerste 4 dagen na de behandeling kun je het beste rustig aandoen met sporten en niet naar de sauna gaan. Ook bukken moet je zoveel mogelijk proberen te beperken, dit om te voorkomen dat de vaatjes weer openspringen.

Couperose in het gezicht en de hals kunnen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering, dit is meestal niet de goedkoopste zorgverzekering. Vaak vergoeden zorgverzekeraars camouflagetherapie met een omschrijving van “camouflagetherapie middels lasertherapie in het gelaat”.

Couperose verzorging

Na een couperose behandeling kun je beter niet in de zon gaan zitten of een bezoek aan de sauna plannen. Door de hitte verwijden de bloedvaatjes en kan het probleem snel terugkomen. Ook is het raadzaam om goed op te letten welke verzorgingsproducten je gebruikt en welke verzorgingsproducten je beter kunt laten staan. Het is aan te raden om producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor couperose huid, en overleg te hebben met een arts of dermatoloog voordat je verzorgingsproducten aanschaft.

Er is helaas geen wondercrème op de markt die couperose verhelpt of voorkomt. Wanneer je een verzorgingsproduct aanschaft kun je wel goed letten op welke ingrediënten erin zitten. Goede ingrediënten zijn glycyrrhiza glabra (Licorice Root), niacinamide, allantoïne en panthenol. Ook is het raadzaam om je huid goed te beschermen tegen de zon, omdat de zon een negatief effect kan hebben.

De volgende verzorgingsproducten hebben een negatief effect op couperose en kunnen de huid irriteren en roodheid verergeren:

  • Producten met alcohol die een hoog alcoholgehalte bevatten, zoals toners
  • Scrubproducten
  • Producten met retinol of vitamine A
  • Producten met salicylzuur of benzoylperoxide
  • Producten met parfum of geurstoffen

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?

In beide gevallen zijn er kleine bloedvaatjes aan de huid zichtbaar, maarwanneer dit gepaard gaat met ontstekingen is het een vorm van rosacea. Rosacea is een andere aandoening en hoort ook op een andere manier behandeld te worden.

Verdwijnt couperose uit zichzelf?

Couperose verdwijnt nooit uit zichzelf. Het kan zijn dat de couperose het ene moment meer zichtbaar is dan de andere keer maar als je er eenmaal last van hebt zul je een behandeling moeten ondergaan om de couperose (gedeeltelijk) we te krijgen.

Related Posts