Home Gezichtsverzorging Beste acne behandeling

Beste acne behandeling

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Ben je op zoek naar de beste acne behandeling? Acne is een vervelende aandoening van de huid welke je zo goed mogelijk wilt behandelen. Je kunt acne aanpakken met een goede acne behandeling. Welke acnebehandeling het beste voor jou is, hangt af van een aantal factoren en de heftigheid van de acne. Vraag daarom altijd om een deskundig en persoonlijk advies van een dermatoloog, huidtherapeut of schoonheidsspecialist.

De officiële naam voor acne is Acne vulgaris, het is de medische term voor jeugdpuistjes. Bijna iedereen krijgt hier in meer of mindere mate, vrijwel altijd in de puberteit, mee te maken. Je hebt geluk als het bij enkele puistjes blijft, maar het kan ook uitmonden in een uitgebreide huidaandoening. Acne kan je psychische problemen geven en het plezier in het dagelijks leven verminderen.

Acne wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters, rode pukkels en puistjes. Bij hevige acne ontstaan er onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten.

Het is belangrijk om acne onder controle te hebben. Je wilt voorkomen dat acne littekens en schade aan de huid zal veroorzaken. Wanneer je al zichtbare littekens hebt van acne is het belangrijk om deze snel te behandelen met bijvoorbeeld een littekencrème. Het kan vele maanden of jaren duren voordat acne volledig is verdwenen.

De beste acne behandeling

Om acne te verhelpen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Om een acne behandeling uit te voeren kun je zowel bij een dermatoloog, een huidtherapeut of een schoonheidsspecialist terecht.

Bij acne is het raadzaam om een dermatoloog te bezoeken. Deze kan je tijdens een consult een persoonlijk advies geven. Niet alle dermatologen werken samen met een zorgverzekeraar. Er zijn verschillende behandelingen die een dermatoloog kan aanbieden, waaronder medicijnen, antibiotica of een vitamine A zuur crème.

Acne behandeling met medicijnen

Medicijnen tegen acne werken door de talgproductie en zwelling te verminderen of door bacteriële infecties te behandelen. Een veel gebruikt medicijn bij acne is isotretinoïne. Het bevat een stof die verwant is aan vitamine A. Het heeft een remmend effect op de abnormale verhoorning en de afvoergang van de talgklier en onderdrukt de ontstekingsreactie. Daarnaast wordt de talgproductie onderdrukt. Het wordt uitsluitend voorgeschreven bij ernstige vormen van acne.

Bij de meeste voorgeschreven medicijnen tegen acne is het resultaat pas na vier tot acht weken zichtbaar. In sommige gevallen wordt er antibiotica voorgeschreven vanwege de ontstekingsremmende werking. Sommige anticonceptiepillen hebben een gunstig effect op de talgvorming, nadeel is wel dat deze pillen een verhoogt risico op trombose met zich meebrengen.

Vitamine A zuur / tretinoïne crème

Vitamine A zuur, oftewel tretinoïne is een verjongende crème die de huidstructuur verbeterd. Toen in de jaren 80 de werking van tretinoïne op acne werd onderzocht kwamen ze erachter dat het ook een gunstig effect heeft op rimpels en littekens. Retinol is een minder krachtige variant van tretinoïne en is gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Tretinoïne is vanwege de heftige werking enkel verkrijgbaar op recept omdat het wordt gezien als medicijn. Het kan voelbare en zichtbare irritaties opleveren bij een verkeerd gebruik. Ook moet een acne behandeling met tretinoïne langzaam worden opgebouwd om je huid eraan te laten wennen.

Dieptereiniging van de huid

Bij een dieptereiniging van de huid zal een huidtherapeut de huid reinigen. Hiermee worden talg, vuil en dode huidcellen verwijderd. De huid wordt gedesinfecteerd en daarna wordt de huid handmatig van opgehoopt talg ontdaan. We noemen dit ook wel eens het uitknijpen van puistjes en mee-eters. Soms wordt er gebruik gemaakt van een steriel naaldje om een opening in de huid te maken zodat de huid minder beschadigd raakt. Als afsluiting wordt er een crème aangebracht. Na afloop van de behandeling kan de huid rood en gezwollen zijn. In de meeste gevallen trekt dit binnen een paar uur weg.

Salicylzuurpeeling

Een salicylzuurpeeling is een oppervlakkige peeling. Met deze acnebehandeling wordt de bovenste laag van de huid verwijderd waardoor er een gezonde huid naar boven komt. Deze peeling wordt heeft een ontstekingsremmend effect en verminderd daardoor actieve acne. Het houdt ook je poriën schoner. Zelfs wanneer je een gevoelige huid hebt is een salicylzuurpeeling een geschikte behandeling.

Elite MPX Laserbehandeling

De Nd:Yag laser van de Elite MPX  kan worden ingezet bij milde tot matig actieve acne. De laser doodt de bacteriën die acne veroorzaken. Ook verwarmt de laser het talg in de talgklieren. Hierdoor wordt het talg vloeibaarder en raken de poriën minder snel verstopt.

Acne behandeling met IPL

Met een IPL behandeling kunnen restverschijnselen van acne, zoals roodheid en post inflammatoire hyperpigmntatie worden ingezet. De IPL laser maakt de huid egaler van kleur. Het aantal behandelingen varieert maar je kunt uitgaan van een gemiddelde van 6 tot 10 behandelingen welke om de 2 tot 3 weken moeten worden uitgevoerd. Om het resultaat te onderhouden wordt aangeraden de behandeling elke 3 tot 4 maanden te herhalen.

DMK Enzymentherapie

DMK Enzymentherapie is een paramedische behandeling. De behandeling werkt tot diep in de cellen en zorgt voor een betere structuur en functies van de huid. Naast acne wordt het ook ingezet bij rosacea, eczeem en psoriasis. De focus hierbij ligt op het verbeteren van de huidfunctie en huidcellen.

Wordt een acnebehandeling vergoed?

Per verzekering is het verschillend wat er vergoed wordt wanneer je een acnebehandeling ondergaat. Je kunt hiervoor het beste zorgverzekeringen vergelijken om te kijken welke verzekeraar acnebehandelingen wel of niet vergoed, dan wel uit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Voor het einde van het jaar is het de beste tijd om over te stappen van zorgverzekering. In de meeste gevallen kun je een acnebehandeling in het gezicht en/of de hals deels vergoed krijgen vanuit je aanvullende verzekering.
 
Veel zorgverzekeraars stellen als voorwaarden dat de behandeling door een BIG geregistreerde dermatoloog of gespecialiseerde huidtherapeut wordt uitgevoerd. Behandelingen bij een schoonheidsspecialist komen niet in aanmerking voor een vergoeding door je zorgverzekeraar tenzij deze de behandeling uitvoert onder de verantwoordelijkheid van een huidtherapeut of dermatoloog.

acne behandeling

Acne behandeling thuis

Naast de mogelijkheden om acne door een specialist te behandelen is het belangrijk om thuis de huid dagelijks goed te verzorgen en behandelen. Een dermatoloog, huidtherapeut of schoonheidsspecialist kan je helpen met een persoonlijk advies. Over het algemeen is het volgende van belang:

Acne huid reinigen

De acne huid kun je het beste reinigen met een milde reinigingsgel of met lauw water. Bij voorkeur 2 keer per dag, dus in de ochtend en in de avond. Overmatig wassen met zeep heeft geen zin, vaak wordt er dan alleen maar meer talg geproduceerd.

De huid exfoliëren

Door de huid te exfoliëren hou je de bovenste laag dode huidcellen mooi dun. Hiermee kun je me-eters voorkomen. Je kunt de huid exfoliëren door middel van een scrub of milde peeling met bijvoorbeeld salicylzuur of BHA. Hiermee worden dode huidcellen verwijderd, talg opgelost en ontstekingen afgeremd.

Benzolperoxide

Heb je last van ontstekingen? Dan kan benzoylperoxide je helpen om de bacteriën te bestrijden die acne veroorzaken.

Vitamine C en Vitamine A (retinol)

Is de huid al flink beschadigd door acne? Dan kan je de bruine vlekjes, littekens en grove huidstructuur als gevolg van acne aanpakken met vitamine C en vitamine A, ook wel retinol genoemd. Hiermee kun je de aanmaak van collageen stimuleren en de huid verstevigen en egaliseren. Ook kan het verstopte poriën verminderen.

Huid beschermen met SPF

Veel acnebehandelingen zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt voor de schade die door de zon ontstaat. Dit komt omdat veel behandelingen ervoor zorgen dat de bovenste huidlaag dunner is. Belangrijk dus om het gezicht goed te beschermen met een verzorgingsproduct of zonnebrandproduct met spf 30 of 50.

Uitknijpen van mee-eters en puistjes

Bij het uitknijpen van mee-eters en puistjes kunnen littekens ontstaan. Ook kunnen de ontstekingen verergeren. Het is dus niet raadzaam om hiermee zelf aan de slag te gaan, laat dit liever aan een specialist over. Kun je het toch niet laten? Zorg dan dat je de huid zo min mogelijk beschadigd.

Related Posts