Afvallen met hardlopen is een goede vorm van lichaamsbeweging om gewicht te verliezen. Het verbrandt veel calorieën, kan je helpen om lang na een training calorieën te blijven verbranden, kan helpen de eetlust te onderdrukken en richt zich op schadelijk buikvet. Daarnaast heeft hardlopen nog veel meer voordelen voor je gezondheid en is het eenvoudig om te beginnen. In tegenstelling tot veel andere soorten oefeningen, vereist hardlopen weinig apparatuur, kan het overal worden gedaan en zijn er veel manieren om het interessant te houden.
Buikvet verbranden door middel van hardlopen
Hardlopen is een van de beste vormen van lichaamsbeweging is om hardnekkig buikvet te verliezen. Door het gebruik van intervallen kun je het buikvet verminderen en het metabolisme verhogen. In plaats van de hele training in hetzelfde tempo te rennen, kun je beter afwisselen tussen perioden van hard rennen en rustig wandelen.
Hierdoor kun je zelfs tot 48 uur na het sporten calorieën blijven verbranden. Deze oefeningen gebruiken veel spieren en hebben daarna meer energie nodig om te herstellen. Dit wordt door de fitnessgemeenschap vaak het “naverbrandingseffect” genoemd.
Tip: Combineer je intervallen ook eens met een work out van één minuut per keer, waarin je met hoge knieën rent. Concentreer je op het gebruik van je buikspieren in plaats van je beenspieren en probeer om je knieën zo hoog te krijgen. Op deze manier verbrand je extra calorieën en train je ook meteen je core.
Met alleen hardlopen kom je er niet. Uiteraard is het van belang om ook op je voeding te letten voor het verkrijgen van een summer body.
Afvallen met hardlopen, hoe te beginnen?
Om te starten met hardlopen heb je niet veel nodig. Het belangrijkste zijn goede hardloopschoenen, gevolgd door een goede sport BH, een bidon en een fijne hardloopbroek.
Het is erg belangrijk om een goede ​​sportbeha te dragen tijdens het hardlopen om pijn te verminderen. Gebruik reflecterende kleding als je van plan bent om in de vroege uurtjes of ’s avonds laat te gaan hardlopen. Dit helpt eventuele ongelukken te voorkomen.
Hier zijn een paar basisprincipes die je moet kennen voordat je aan een hardlooptraining begint:
Frequentie
Start met zo’n 3 tot 4 dagen hardlopen per week. Dit zorgt voor voldoende hersteltijd tussen de trainingen. Om de dag zou dus de beste optie zijn.
Opwarmen
Voor elke hardlooptraining is het belangrijk om op te warmen en te strekken. Op deze manier bereid je het lichaam voor op het hardlopen. Begin met strekken, gevolgd door 5 minuten wandelen in een rustig tempo. Ga dan langzaam verder met een powerwalk. Vanaf hier ga je hardlopen en in tempo wisselen.
Afkoelen
Zorg ervoor dat je aan het einde van uw hardloopsessie bent afgekoeld met 5 minuten wandelen. Het beste is om geleidelijk de snelheid te verlagen.
Totale tijd
Streef naar ongeveer 30 minuten in totaal als je gaat starten. Dit is inclusief 5 minuten opwarmen, 5 minuten afkoelen en 20 minuten hardlopen of werken met een interval tussendoor. Vanaf hier kun je de tijd tussen het opwarmen en afkoelen steeds verder opbouwen.
Hoe blijf je gemotiveerd?
Gebruik een hardloopplan en hou daarnaast je gewicht bij. Op deze manier worden de resultaten zichtbaar en weet je waar je het voor doet.
Verander de hardlooproute om de paar weken, of maak gebruik van verschillende soorten hardloopsessies, zoals intervaltraining. Deze kun je o.a. vinden in de app van Runkeeper.
Ga samen met een vriendin hardlopen en spreek vaste dagen en tijden af. Dit is een goede stok achter de deur voor als je zelf een keer geen zin hebt.
Start de dag met een hardloopsessie. Je hebt dan minder tijd om smoesjes te verzinnen om het over te slaan.
Schrijf je in voor een marathon. Dit kan je extra motiveren om te rennen en je gefocust te houden.